VPO promovendi pre-conferentie

Ontdek, Leer en Verbind

Deze VPO promovendi pre-conferentie richt zich op doctoraatsstudenten en jonge onderzoekers. Deze sessie biedt mogelijkheden om te netwerken, inzichten te verkrijgen en praktische vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn voor een academische carrière. Het programma omvat een drietal workshops waarin deelnemers kunnen leren over het voorbereiden van een proefschriftverdediging, het gebruik van AI in onderzoek, en het verbeteren van netwerkvaardigheden. De pre-conferentie dient als een platform voor kennisuitwisseling en professionele ontwikkeling.

Woensdag 10 juli

09.00 – 10.00 

Registratie, inloop met koffie/thee & (re)connect

10.00 – 10.10

Verwelkoming

10.10 – 10.50

Openingslezing door Anouk de Ridder

Anouk De Ridder, auteur van “Not That Kind of Doctor,” behaalde in 2022 haar doctoraat Communicatiewetenschappen. Sindsdien geeft ze lezingen en keynote talks voor doctoraatstudenten en onderzoekers, gebaseerd op haar boek. In deze keynote  wil ze PhD onderzoekers motiveren om na te denken over mentale gezondheid tijdens een doctoraatstraject. Dit doen we aan de hand van concrete tips & tricks om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren, voor zowel jezelf als voor jouw collega onderzoekers.

10.50 – 12.00 

 Workshops 

12.00 – 13.00 

 Lunch & einde pre-conferentie

Workshops

Workshop 1

De laatste horde: hoe bereid je je proefschriftverdediging voor?

Dr. Niels van der Baan & Dr. Inge Wichgers & Caroline Vonk

Welke vragen heb jij over de voorbereiding en het verloop van je proefschriftverdediging? Dit is je kans om die te bespreken met andere promovendi/doctorandi en twee onlangs gepromoveerden. Je kunt hierbij denken aan de volgende onderwerpen:

  • Het proefschrift: afronden, redactie, drukwerk
  • Lees-en promotiecommissie
  • De verdediging zelf: anticiperen op vragen, reageren op vragen
  • De rest van de dag
  • Planning/tijdspad

Andere vragen mogen natuurlijk ook! Jullie vragen zullen centraal staan tijdens de workshop met dr. Inge Wichgers (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Niels van der Baan (Maastricht University). Zij zijn onlangs gepromoveerd en delen graag hun ervaringen met en perspectieven op hun promotie. Als je je hebt ingeschreven voor de workshop, krijg je later een mail met meer informatie en de mogelijkheid om je eigen vraag in te sturen. 

Workshop 2

AI Unleashed: Empowering young researchers

Prof. Dr. Elke Emmer

Oproep aan alle jonge onderzoekers! Duik in het spannende veld van AI in onderzoek tijdens onze interactieve workshop! Ontdek hoe kunstmatige intelligentie jonge onderzoekers in staat kan stellen door geavanceerde hulpmiddelen en methodologieën aan te bieden om hun vragen te verkennen. Ontdek wanneer je AI moet benutten, ontdek de diverse toepassingen ervan in verschillende onderzoeksdomeinen, van data mining tot voorspellende modellering, en ontdek hoe het je onderzoekslens verrijkt, zodat je dieper, sneller en nauwkeuriger in complexe onderzoekvragen kunt duiken. Doe mee en ontgrendel het transformatieve potentieel van AI in je onderzoeksreis!

Workshop 3

Netwerken in Academia 101: Van een simpele pitch tot duurzame contacten

Drs. Imke Brummer

Hoe maak je een goede eerste indruk, hoe kan je de persoon voor je interesseren met een sterke pitch en hoe bouw je duurzame relaties op? Deze sessie richt zich op beginnende doctoraatsstudenten die de wereld van conferenties en netwerken in academia net beginnen te ontdekken.